S-a mai scris despre dieta daneză, ok și ce dacă, nu am scris eu, o fac acum, am mai încercat-o acum vreo 2-3 ani dar după câteva zile nu am mai putut, nu mai aveam energie, cădeam din picioare, făceam sport mult și nu este o dietă pentru sportivi.

Studiu de caz? Rezultate? Abia te-ai apucat de regim și ieși pe piață cu figuri din astea?  Aici este șpilul, mă gândesc că dacă expun acest experiment colea pe blog, o să am o determinare sporită în a-l finaliza. Adică în cazul în care nu-mi va ieși, o să mă fac de rahat și nu-mi place. Foarte posibil să nu-mi iasă, dar totul va fi consemnat aici, succes sau eșec, va fi aici. 

Dieta, rețetele, să le scriu, să le detaliez, mai degrabă aș vorbi despre motivele care m-au împins către acest regim.  Acum 10 ani aveam 120 de kile, la o înălțime de 176 cm. Imens, un animal obez, un monstru de grăsime. Mâncam și beam ca un porc, camioane de fripturi și cisterne de alcohol. Am trecut la regim pentru că nu se mai putea, am încercat regimul disociat propus de Demis Roussos, Dzeu să-l ierte. După 5 ani de dietă, ajunsesem undeva pe la 86 de kilograme, un minus de 30 și ceva kg. Toate date jos. Sport, mult sport, ciclism, alergare, yoga, stretch, sală, toate cele, a fost o realizare.

Acum după încă cinci ani, mai exact în această dimineață aveam 95 kg. Depinde de cum privim problema, un minus de 25 kg față de top sau un plus de 9 kg  față de bottom. Nici bine, nici rău, dar parcă tot nu este bine, e mult, prea mult. Tot mai țin diete, postul Paștelui, al Crăciunului, post lunea, miercurea, nu mai iese, nu funcționează. Mai degrabă mă îngraș decât  slăbesc. Sport ceva mai puțin, mai dor rotulele, spatele, mai doare lenea…

Așa că  încerc acum, aici, Dieta Daneză. S-a scris desprea ea că dureaza 13 zile cu 600 de calorii pe zi, că trebuie să fii perfect sănătos ca s-o ții, că e prea dură. Unii doctori spun că este periculoasă, alții că ar trebui interzisă, alții spun că reglează metabolismul, colesterolul, că ar fi bună pentru inimă și că timp de doi ani nu te mai îngrași după ce o termini.

Prostii, nu le bag în seamă, o iau ca pe o provocare,  un lucru care trebuie dus până la capăt. Cel mai nașpa e că nu ai voie să bei decât apă și cafea, 13 zile doar apă. Nu tu o bere, un șpriț, nimic, zero. Păi cred că nici când sugeam de la sânul mamei, laptele nu era 100% alcohol free. Poate la grădiniță să fi avut 13 zile pe uscat.  Cică dacă iei o gumă de mestecat, dieta nu mai funcționează, e un must s-o oprești. Altfel ce? Te ia poliția, salvarea? Bulshit, așa o fi, așa voi face, totul sau nimic.

Foarte pe scurt:

 • Dieta durează  13 zile.
 • Masa doar de 3 ori pe zi, întotdeauna la aceeași oră: micul dejun trebuie luat înainte de ora 9.00 dimineața, prânzul până în ora 14.00, iar cina între orele 17.00 și 18.00.
 • Este esențial să mănânci doar acele produse care sunt listate în meniu și să nu le înlocuiești cu altceva.
 • Cel putin 2 litri de apă pe zi.
 • Nu folosi sare sau alte condimente.
 • Nu bea alcool, mânca dulciuri sau alte snacksuri.
 • Dacă  ai făcut o greșeală, după 6 zile de dietă, este necesar să întrerupi regimul; îl poți reîncepe, dar nu mai devreme de trei luni.
 • Dacă ai terminat cu succes dieta, o poți repeta după 2 ani.

 

Înainte să vă prezint “Ziua 1”, pun totuși câteva link-uri către materiale bune de citit despre dieta daneză. Poate că vă apucați și voi de această nebunie. Poate că nu-mi va ieși nici mie, cine știe?

The Experiments – IN SEARCH OF TORTURE: The Danish Hospital Diet

Oana Cuzino- Dieta Daneză: Sănătoasă sau periculoasă?

Ziua 1 – Luni 30 iulie 2018 

Greutate dimineața: 95 kg

Greutate seara: 94.2 kg

Activitate fizică: 10945 pași și 5 km bicicletă

 • Mic dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr.
 • Prânz: 2 ouă fierte, 400 g de spanac fiert și 1 roșie.
 • Cină: 200 g de carne de vită și 150 g de salată cu suc de lămâie și ulei de măsline.

Ați zice… Cam nasol nu?  Nici vorbă, sunt încă aici, n-am murit. Cafeaua am băut-o fără zahăr, prima greșeală, doar pentru că nu eram hotărât să încep dieta. Dar cred că este benefic.

Pentru prânz am cumpărat ouă de țară proaspete și 200 gr. de ștevie, spanac nu era în piață. Am completat cu 200 de gr. de spanac congelat. Roșia din grădină, eco. Ouăle și roșia au fost delicioase, spanacul cu ștevie un coșmar. Am pus un pic de piper dar tot o iarbă verde fără gust a rămas.

Seara în schimb, a fost un festin, 200 gr. de vițel crescut pe dealurile de la Voinești și o lăptucă super fresh din piață, asezonată cu lămâie și cu o linguriță de ulei de măsline. Vițelul a fost fript pe un grill Tefal, fără ulei, fără sare.

Ei hai acum, să nu așteptați să zic că mă simt energetic, că privesc cerul și iubesc viața. Alea sunt clișee. No way, sunt un depresiv notoriu, am aceeași stare psihică groaznică ca și în această dimineață, doar că probabil am vreo 200 de grame de depresie mai puțin. Prima zi a trecut, revin mâine, dar pentru a completa corect studiul de caz, vă spun că astăzi am avut o activitate fizică moderată, zi de luni, lene, cum vreți.

 

 

 

 

Ziua 2 – Marți 31 iulie 2018 

Greutate dimineața: 93,6 kg  – 1,4kg

Greutate seara: 93.7 kg

Activitate fizică: 9800 pași și 10 km bicicletă

 • Mic dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr.
 • Prânz: 250 g de șuncă și 1 cană de iaurt.
 • Cină: 200 g de carne de vită și 150 g de salată cu suc de lămâie și ulei de măsline.

Nu a fost atât de rău, a fost și mai rău. Abia aștept să mă trântesc în pat și să dorm de foame și de sete 🙂 Pe de altă parte au apărut și premele rezultate, date jos cu kilogramele. De fapt un minus ușurel de 1,4 kg în prima zi e cușer. A trecut și chiar nu a fost așa de rău, am tendința ori să exagerez ori să glumesc. E tot aia.

Dieta asta are mai multe nume pompoase, vi le zic:  Royal Danish Hospital Diet, The Copenhagen Hospital Diet, Scandinavian Diet și ar mai fi. Dar de fapt nici măcar nu are un autor cunoscut, nimeni nu știe de unde a venit, însă o grămadă de doctori care de care mai nutriționiști vând sfaturi și materiale pe marginea aceste diete. Dar totul este mult mai simplu, am numărat caloriile din meniul de astăzi, exact 600. Cu un aport de doar 600 de calorii oricine slăbește, doar să poată să se țină de regim. Aici este secretul, te duci la frigider, te îndopi, mai bei și vreo 2-3 beri și ia fă socoteala unde ai ajuns, 2500, 3000 de calorii? Adică grăsime în cea mai pură formă. Dieta Daneză îți livrează doar 600, e simplă, dură, nimic fancy, doar foame.

Ca idee vă spun că ingredientele le-am cântărit în general înainte de prelucrare. Vițelul crud, salata crudă și ea, spanacul idem. La șuncă am cântărit după prelucrare, că doar rețetarul  spunea 250 grame de șuncă, nu de piept de curcan vrac. Logic.

Hai să vă spun cum a fost astăzi, cafea cu zahăr pe la ora 9:00. Nu aveam senzație de foame, am ieșit să privesc cerul și era tot mohorât. Ca de obicei, nu eram nici mai energetic, nici mai vesel. Unii cercetători, îndeosebi cei englezi spun că dieta daneză dă depresie. Mie nu mi-a dat că o aveam deja 🙂

La prânz șuncă de curcan la 13:30. Am fost la Lidl, nasol, sare, zahăr, sulfiți, potențiatori, alte E-uri sinistre, și un chelios cu maieu și Audi în parcarea de handicapați. Nu avea șuncă de curcan în coș și nici handicapat nu era. Nici eu nu aveam șuncă, am plecat cu traista goală și am făcut-o pe a mea acasă din piept de curcan. Delicioasă, simplă, 100% naturală. Aveți rețeta mai jos:

 

Și un pahar mare de iaurt cu 0% grăsimi. Nu am putut să mănânc chiar toată șunca. Nu a intrat. Însă iaurtul a fost regal, mi-a mers la suflet. Dar l-am băut din pahar nu dintr-o cană așa cum era specificat în meniu. Sper ca doctorii să fie de acord și să îmi dea o dispensă.

Seara din nou friptura de vițel cu salată. Nu-mi era deloc poftă, am mâncat-o pentru că scria la carte că trebuie mâncată. Și bine am făcut, pentru că după exact o jumătate de oră ma lovit o foame, una epică, de aș fi halit și un vițel viu cu tot cu coarne. A trecut, acum privesc din nou cerul, îmi vine să urlu la lună dar este din nou plin de nori și plouă cu găleata. Mi-e sete. Am pierdut șirul litrilor de apă băuți, dar vă spun cu mâna pe inimă că au fost mai mulți decât cei doi litri  recomandați de cercetătorii danezi.

Ca observație științifică aș încheia spunând că am un fel de gol în stomac, parcă ceva nu este bine, careva umblă pe acolo și mă râcâie. Și un gât uscat și amar. Nu știu cum să vă explic mai bine, aș mânca ceva lichid, bun, consistent, o ciorbă de burtă, o tocană de iepure, și o frapieră de aligote la gheață. Sec.

#rezist #pebune

Uite și pozele:

 

 

 

Ziua 3 – Miercuri 1 august 2018 

 • Mic dejun: 1 ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr și 1 felie de pâine prăjită albă.
 • Prânz: 2 ouă fierte tare,100 g șuncă slabă și 150 g de salată verde.
 • Cină: 1 roșie,1 țelină fiartă și 1 fruct (opțiuni: mere, portocale sau pere).

Greutate dimineața: 92,6 kg  – 2,4kg

Greutate seara: 93.4 kg

Activitate fizică: 9173 pași din care 4 km jogging

 

Uite că funcționează, scrie mai sus, -2,4kg în două zile de dietă. Și parcă astăzi a fost ceva mai ușor decât ieri, ca atunci când ții cele trei zile de post negru înaintea Paștelui, prima zi este dificilă, a doua te urci pe pereți de foame iar în cea de-a treia parcă  nu mai simți nimic. Doar o lehamite generală, un siktir suprem. Lehamite mi-e, siktirit sunt mereu așa că pare a fi în regulă.

Și cum cercetătorii japonezi spuneau că în timpul Dietei Daneze nu este bine să faci mișcare, astăzi am alergat 4 km la Mogoșoaia, adică o tură de parc. Nu obișnuiesc să postez pe blog imagini cu mine sau selfie-uri, dar acum spre conformitate că sunt încă aici  ținându-mă cu dinții de dieta asta idiotică și că am fost la Mogoșoaia, iată câteva imagini din ziua 3 de dietă.

 

O fi rău, o fi bine, dacă reușesc să supraviețuiesc până în ziua a 13-a, atunci voi mai  posta câteva poze pentru comparație.

Dar fraților azi am avut un moment dificil, e o terasă acolo lângă palat unde gătește un grătaragiu renumit pentru micii și fripturile lui. Are mușterii mereu. Lac de transpirație și lihnit de foame am intrat alergând în norul de fum venit de la grătarul omului. Mamă mamă, am simțit până în adâncurile creierului mirosul de mici, ceafă și cabanoși. Stăteau gorobeții la mese și n-aveau nici o treabă cu mine, înmuiau micii în muștar și își ostoiau setea bând bere din halbe aburite. Sfârâitul grătarului se auzea până pe malul lacului. Nene, mi-a venit să mă arunc în apă, să prind o lișiță și s-o îngurgitez cu fulgi cu tot dar lacul era secat. Lișița era însă acolo și se uita tristă la mine. Piuia ceva pe limba ei. Părea că mă ia la mishteaux sau că mă înjură.

În rest, am privit cerul, era senin, un pescăruș se găinăța seren pe un Audi roșu proaspăt ieșit de la spălătorie. Nu-mi plac Audi-urile dar mor după pescăruși.

Să revenim la ziua de astăzi, cafea cu zahăr și pâine prăjită. N-am avut pâine așa că am ciugulit 1 felie și jumătate dintr-o uscățea de tărâte. Un fel de Wasa, vedeți în poze.

La prânz a fost prea mult. Ouăle și salata la mare fix, nu scria în listă, nu am pus ulei. Suta de grame din șunca rămasă de ieri a intrat cu greu, fadă, uscată, fără pic de grăsime. Una peste alta o minunăție de masă, un parfum.

Seara, țelină fiartă cu roșie și portocală. Gourmet, nemaipomenit maică și noroc.  Beam apa în care a fiert țelina și mă uitam lung la o sticlă de coniac XO, cred că ceva Brandy de Jerez. Era depozitată chiar lângă locul unde îmi luam eu cina. Sticla se uita și ea la mine fix cum se uită o fecioară frumoasă la un moș libidinos. Fuck off cercetătorilor slovaci, era apa mea de la țelina mea. Mai zic unii că viața e minunată, alții insistă cu gândirea pozitivă, Shut Up! Azi sunt pe un trend negativ… Nu am gustat din coniac, îl mai las 10 zile la maturat.

Continuând observațiile științifice, pot spune că mi-e mai bine decât ieri, nu mai am gol în stomac, nu mai am nici gât uscat și amar, e ok. Privesc cerul din nou. Îmi intră apă în ochi, plouă cu spume și cred că mâine voi avea câteva grame în plus. O să sparg în sfârșit canalia aia de cântar. Garantat!

Iată și pozele cu meniul:

 

Om trăi și ne-om vedea în:

Ziua 4 – Joi 2 august 2018 

 • Mic dejun: 1 ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr și 1 felie de pâine prăjită.
 • Prânz: 1 cană de iaurt natural și 200 ml de suc de portocale.
 • Cină: 1 ou fiert tare, 1 morcov ras, 250 g de brânză.

Greutate dimineața: 91.8 kg  – 3.2 kg

Greutate seara: 92.4 kg

Activitate fizică: 8396 pași și 17 km bicicletă

Nu l-am spart, dar vă zic, a scăpat ca prin urechile acului. Are șapte vieți cântarul meu, că despre el vorbeam. Îmi este dușman, de obicei  îl urăsc atât de tare că-mi vine să-l sparg. Dar nu a fost cazul în această dimineața, mi-a arătat -3,2 kg după trei zile de dietă, ceea ce nu este tocmai rău. Ca să nu vă bulversez prea tare vă spun că toate calculele sunt făcute în funcție de greutatea luată dimineața. Înainte să încep regimul și apoi după fiecare dimineață de dietă. Observați în consecință logica incontestabilă,  unde în seara celei de-a 4-a zile de dietă să spun că după primele trei zile am pierdut X kg. Cu X mare 🙂 Și dacă nu vi se pare logic este treaba Dvs. Blogul meu plutește într-o logică și o ordine extrem de relative și personale.

Renumiții cercetători români din Videle de Teleorman, fără a avea habar în ce lume de grași trăiesc, sau măcar pe ce lume se află, afirmă că Dieta Daneză a fost inițial concepută pentru pacienții cu obezitate morbidă. Ăia care stau la coadă pentru operația de micșorare a imensului lor stomac. Fiind prea periculos să fie operați, țin întâi această dietă. Nu că la Videle s-ar face operații de micșorare a stomacului. Însă ceata de cercetători Teleormăneni furioși susțin că dieta nu ar trebui ținută în alte condiții decât în spital. În spital să se ducă Veorica alături de șeful ei cel mustăcios, că tot de pe acolo vin. Adică din Teleorman.

Aici vroiam să ajung, una este să-l pui la dietă de 600 calorii pe un mastodont de 250 de kg care nu mai încape la volanul Audi-ului proprietate personală, alta este cu unul mai mic, adică de 95 kg cât am eu și în mod sigur complet diferită ar fi socoteala pentru nevastă-mea care are sub 50. Consumul caloric al nevestei comparat cu al mastodontului ar fi ca raportul dintre consumul unui Audi și al unei Tesla. Sau ca bugetul Teleormanului cu tot cu Videle pus în oglindă cu bugetul orașului Tokyo spre exemplu. Sau Copenhaga.  Sau oricare. Consumul caloric al celui ca mine ar fi cam de 2500, consumul nevestei mult sub 2000 iar al mastodontului cât de aici și până la Tokyo.

Parcă nu este corect să pui la aceeași dietă cu 600 de calorii/zi persoanele menționate. Nu vor slăbi la fel. Dacă eu am dat jos 3,2 kg mastodontul ar fi slăbit mai mult de 5, iar nevasta nu ar fi slăbit nimic pentru că ea așa mănâncă în fiecare zi, de aceea are sub 50. Matematică pură, ați prins ideea nu-i așa? Nu vreau să mă gândesc cât de dificilă este dieta pentru unul de 150 kg. Sau pentru una cu posteriorul cât un portbagaj de Audi. Așa că nu mă plâng, și sper să #rezist până la capăt.

Și hai să vă spun pe scurt cum a fost astăzi. Sau pe lung, nu contează.  Aceeași cafea insipidă cu aceeași linguriță tristă de zahăr la mic dejun. Nu îmi era foame dar am înghițit de nevoie o felie și jumătate de uscățică tip Wasa. Iubesc imens cafeaua, dar parcă nu mai are nici un haz, percepțiile aspra aromelor și ale gusturilor s-au modificat la fel de negativ pe cât s-au modificat și kilogramele.

La prânz cum bine vedeți în poze iaurt cu suc de portocale. Fresh juice-ul, dar nici nu vă dați seama cât de mic este un suc de 200 ml. Eu beau dintr-o înghițitură un whisky la fel de mare și parcă nu-mi ajunge. Ați prins semantica frazei nu-i așa?  Un suc de 200 ml este mic, un whisky de 200 ml este mare. Așa este și cu prânzul meu, unii ar spune că este mic, frugal. Nici vorbă, a fost ciudat, dar relativ îndestulător. Iaurtul a fost cu 0% iar portocalele adiacente paharului de suc nu au făcut parte din dejun. Doar se uitau cum surioarele lor sunt stoarse de le curg fluidele. Dar erau niște portocale vesele, acceptau că storsul final este încununarea supremă a unei vieți pline de soare și de verdeață. Ele au privit mereu cerul și s-au portocălit de plăcere. Poetic nu? Cojile nu au fost mâncate dar le-am adăugat la compost.

Seara morcovul nu se înțelegea deloc cu brânzica de 0% grăsimi, se certau susținând care mai de care că este mai fad decât celălalt. De aceea am lăsat oul la final, pe post de desert și le-am halit repede că mă enervau la culme. A mers până la urmă, nu a fost o cină atât de rea, pare că nu mori dacă nu te îmbuibi cu mai mult de 600 de calorii.

Observațiile științifico-fantastice de final. Astăzi am plecat pe bicicletă să pescuiesc peștele pentru prânzul de mâine. Nu foarte departe, cam 8,5 km dus bașca la fel de întors. Am simțit primele dureri musculare, mușchii urlau după glucoză și după proteine de calitate și dureau, dar nu foarte tare. Si primele amețeli, tot datorate alimentației precare, au apărut la ridicatul  brusc, de la nivelul solului în picioare. Dar cred că este normal.

Și setea asta fenomenală. Nu te forțezi prea tare să bei cei 2 litri de apă recomandați de cercetătorii din Filipine, alimentele permise au foarte puțin lichid, doar priviți pozele de mai sus și mai de jos și cred că mă veți aproba. Sau nu, pentru mine e la fel. Nu bere, nu șprițz, nu cola sau o picătură de apă tonică într-un pahar de gin, nu tu fructe nici tu ciorbe. Doar apă, nici Tic-Tac nu ai voie. Cred că am băut vreo două bidoane de apă. Proaspătă și rece mânca-o-ar tata s-o mănânce. La noapte o să fac 13-14 spre toaletă și zuruck. Nasol…

Imaginile cu meniul meu de 5 stele Yokohama. Nu Michelin ci Yokohama ați auzit bine. Și dacă nici pe-asta nu ați prins-o din zbor,  vă mai explic odată: ioc o șuncă, ioc-a-ham. Pe-acolo. Hai pa!

 

Vă spun  dacă am prins pește mâine, în:

Ziua 5 – Vineri 3 august 2018 

 • Mic dejun: 1 morcov ras.
 • Prânz: 200 g de pește fiert, gătit cu unt și suc de lămâie.
 • Cină: 250 g de carne de vită cu piure de țelină.

Greutate dimineața: 91 kg  – 4 kg

Greutate seara: 91,7 kg

Activitate fizică:  7705 pași 

Am prins pește, câțiva somni pitici, africani cum li se mai zice. Și o roșioară. De fapt mustăcioșii sunt americani, dar lumea i-a botezat „africani” și nu mă deranjează cu nimic. Noroc cu wikipedia, că altfel habar n-aveam  nici dacă sunt comestibili.

 

IMG_20180802_150854Au mers bine fierți la aburi într-un coș de bambus, cu oregano și piper. Dar nu a fost cod. În rețeta mai mult sau mai puțin originală a Dietei Daneze, cea în limba engleză,  se specifică în mod clar cod fiert. În rețeta în românește zice doar pește.

Aici intru în conflict cu cercetătorii Jamaicani, nemernicii aceia drogați afirmă cu tărie că dacă te abați de la rețetă chiar și cu o gumă de mestecat, dieta trebuie întreruptă și reluată abia peste 6 luni. Lor nici nu le pasă de diete, sunt slabi că se hrănesc doar cu marijuana. Vax Albina, dar dacă astăzi în loc de morcovul acela idiot luam la bord un prânz cumsecade, adică o ciorbiță mică dreasă cu smântână, la felul doi o porție sănătoasă de macaroane a la Bolognese și la desert vreo 6-7 amandine și un coniac Unirea, iar mâine reluam dieta, ce se întâmpla, mă îmbolnăveam?  O luam razna și votam cu PSD-ul la alegerile viitoare dacă nu așteptam 6 luni? Nope, nu se întâmpla nimic. Doar că puneam la loc vreo 2 kg din cele pierdute. Așa merg lucrurile.

Dar eu nu am mâncat nici gumă nici amandine, am respectat rețeta cu strictețe. Și uite că rezultatele sunt încurajatoare, -4 kg după patru zile de tortură. Vă jur că am în mașină două cutii de Tic-TAc pline, nici măcar o boabă nu am luat, nimic, niente, nada, doar meniul afișat.

Vă vorbeam despre efectele adverse. Nu-mi face plăcere să intru în discuții constipate, dar detaliile sinistre ale acestei diete m-au aruncat într-o ocluziune  serioasă. Sorry, nasol cuvânt, nasoală situație, nasol subiect, dar trebuie înregistrat și el. Așa că am dat fuga la farmacia naturistă din piață să fac rost de ceva laxativ.

În fața farmaciei, urcat pe trotuar, băgat până în magazin cu cele 4 cercuri de pe masca frontală, trona un Audi break cu numere de Bulgaria. Rezemat în cotul tatuat, o gorilă păroasă cu maioul alb ridicat peste burtă, vorbea la telefon pe speaker. Ținea Galaxy-ul la orizontală, să audă și să vadă tot poporul minunea de sculă. Spunea ceva de niște Furazolidon…  Strecurându-mă pe lângă paesan și pe lângă capota mașinii, abia am reușit să intru în magazin. Ar fi fost indecent să nu-i troznesc numărul de BG cu ușa. Din fericire am făcut-o. Mi-am cerut scuze și am rezolvat situația crispată cu ceai de senna și de crușin, fast and furious, genial. Acum sunt ca nou.

Ziua 5 nu a schimbat nimic, senzația de foame nu a fost nici mai puternică nici mai blândă decât în ziua precedentă. Amețeala și durerile musculare au dispărut. Doar că persistă acel gol în stomac, arsuri și amăreală pe gât, sete de nestăvilit și o anumită stare de oboseală. Dar este suportabil, mai #rezist o zi.

Dimineața am trișat, nu am ras morcovul l-am mâncat întreg, ca la mama lui. Ras este extrem de fad.  Despre  peștele de la prânz v-am spus, a fost destul de gustos, stropit cu un pic de unt și cu lămâie, a fost chiar comestibil. Dar mult prea subțire în cantitate. 200 de grame sunt aproape egale cu zero. În schimb cina a fost mult mai okay, poate cea mai bună masă de la începutul dietei. S-au combinat în mod satisfăcător friptura de vițel cu aroma piureului de țelină. N-am mâncat piure de țelină în viața mea dar acum pot să spun că are aromă de spital .  Care i-o fi zis Royal Danish Hospital Diet, a zis-o cu inspirație și talent, dieta este chiar de spital, din Afganistan sau Bangladesh oameni buni, e subnutrită rău.

Ca observații de încheiere, pot spune că nu simt deloc nevoia de sare, ba mai mult, am început să simt gustul sării pe care îl conțin alimentele în forma lor naturală. Și nici vreun dor aparte de zahăr sau miere. Am rămas doar cu o poftă incredibilă de a mânca o ciorbă adevărată, consistentă, fierbinte și mai ales lichidă.

Îmi pun pofta în cui și vă arăt meniul în imagini.

 

Am speranța că mă voi agăța și de:

Ziua 6 – Sâmbătă 4 august 2018 

 • Mic dejun: 1 ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr și 1 felie de pâine prăjită albă.
 • Prânz: 2 ouă fierte tare și 1 morcov ras.
 • Cină: 300 g de carne de pui și 150 g de salată cu suc de lămâie și ulei de măsline.

Greutate dimineața: 90.7 kg  – 4.3 kg

Greutate seara: 90,9 kg

Activitate fizică:  7965 pași și 15 km bicicletă

Ziua Șase, burtă grasă

Greutatea se destramă

Aș ieși la o terasă

Să beu vin să mânc pastramă.

E seară, foarte plăcut afară, dar nu poți să scoți nasul din casă că ți-l pișcă țânțarii. Priveam seren cerul și unul m-a pișcat de ureche.  Și de fapt n-aș ieși la nici o terasă pentru ca nu mi-e foame. Da, ați auzit bine, nu mi-e foame. Nu am putut să termin nici cele 300 de grame din pieptul de pui pe care le-am avut la cină. Am mâncat 220 de grame și toată salata. Am băut un canistră de apă și am venit aici să vă povestesc ziua.

Parcă m-am obișnuit cu tortura, a fost suportabil, cafeaua nu a avut nici un gust, papilele gustative și-au dat degustate demisia. Alimentele pe care le consum au gust de carton, de cărămidă, nu știu… de palton, habar n-am, nu mai au gust de nimic.

Am fost astăzi la un tip să-mi arate niște parfumuri, testere fugite din magazin, la prețuri bune. Nu am cumpărat nimic pentru că nu mai am nici miros. Absolut nimic, mi-a dat tipul cu o tonă de Creed Aventus pe mână și eu nu am simțit nimic. Nasul parcă era de lemn ca al lui Pinocchio. Efectele razelor de lună asupra bocancilor de gumă.

Unde dai și unde crapă

Tii dietă, n-ai tu treabă

Ai mâncat ca un chitros

Și-ai rămas fără miros.

 

Interesant.

Când mă întorceam, l-am înjurat pe unul cu un Audi de culoare căcăniu mat. Nu-mi dăduse prioritate, eram pe bicicletă și nu mă considera coleg de tafic. Am alergat după el de la Arcul de Trimf  și până aproape de Casa Scânteii. Fraierul rămăsese blocat în trafic. Ajung la el, înjur cât pot de murdar, bat în geam și tipul se uită mirat la mine.

 • De ce nu mi-ai dat prioritate idiotule?

Și măgarul răspunde,

 •  Bey amărăștene de biciclist, ai tu idee ce impozite plătesc eu pentru mașina asta și cât am dat pe ea? Tu ce-ai plătit măh, ca să circuli cu răgălia aia pe drumurile publice?

Și demarează golănașul în trombă, lăsând un nor de fum negru gros cam cam cât popoul lui nevastă-sa. Diesel. V-am spus că nu sufăr Audi-urile.

Cercetătorii olteni de la Universitatea din Caracal spuneau că Dieta Daneză nu se poate ține fără analize medicabile în prealabil. Doar cei perfect sănătoși și analizați la sânge pot ține această dietă. Cred că erau beți turtă de la zaibărul local, pentru că intră în contradicție cu ceea ce afirmau ăia cu spitalele, parcă cei Pakistanezi, referitor la obezitatea morbidă. Păi obezii la care operau ei de zor erau 100% sănătoși? Pe naiba, stăteau să moară, de-aia i-au pus la regim nu? Serios acum, dieta asta insane probabil că trebuie supravegheată medical. Sau nu, nici nu-mi pasă, până acum e ok. Am mai dat jos doar 300 de grame, dar este bine că nu am pus. În plus. Dacă este pe minus e ok. Și este, -4,3kg în cinci zile de dietă. Bitchie baby.

La prânz observați cu atenție materialul media, morcov cu ouă fierte. Arată falic, noduros, puternic și gustos. Minciuni, să nu credeți prostiile acestea, a fost insipid și inodor. Culoare avea, n-am ce comenta.  Nu am înțeles deloc chestia cu rasul morcovului. Ras nu se poate mânca, îti rămâne pe esofag și te mănâncă amigdalele, e nasol pe bune. Întreg este la fel, dar te zgârie mai puțin. Nu m-am prins nici de prostia cu fiertul ouălelor, de ce să fie tari, dar dacă erau moi și gustoase influențau numărul de calorii? Să-i ia dracu’ de cercetători sadici, le-am mâncat tari, conform recomandărilor.

Despre cină v-am spus, piept de pui fără fulgi, fără piele și fără gust, fript la cuptor cu apă, boabe de muștar și puțină salvie. Nici măcar salata nu s-a lăsat devorata prea ușor, era prea mare și un pic cam fadă. Dar am reușit s-o extermin din farfurie, însă din pui au rămas cam 80 de grame. O să-mi pară rău, mă uitam la consistența sănătoasă a prânzului de mâine, citez: „Masa de prânz: numai apă.” Cam bate vântul prin meniul zilei următoare, deprimant. Numai apă, dar ce mama naibii sunt pește? De fapt chiar sunt, născut ca la carte în martie. Așa că o să-mi meargă la inimă.

Dacă vă spun că nici țigările nu mai au gust n-o să mă credeți. Și cum e sâmbătă, au alții gust cât cuprinde, miroase a fripturi și mititei în tot cartierul. Uni au scos utilajele fumegânde în fața casei și coc de zor, ardei grași, vinete, tone de pulpe de pui și camioane de mititei. Am trecut cu bicicleta pe lângă ei afișând un binemeritat aer de superioritate. M-am simțit bine, curat, relaxat, mi-a intrat pe burtă un tricou de ciclism mulat pe care nu l-am mai purtat de vreo doi ani. După tortură vine și un pic de răsplată, e undeva o lege a compensației care încă lucrează. Nu au măcelărit-o și pe-asta Ciordache și mai nou Varză Creată ăla de la justiție, Tudorel Toader. Are capul ca un posterior de maimuță și gândește cu el ca „morcovul” din imaginile de mai jos.

Ca observație științifică nu vă spun decât că în timp ce scriu la această ciorba  de articol, sunt la a 2-a cană de ceai de senna și de crușin. Motivele le cunoașteți, sunt destul de „crispate”, nu vreau să mai pomenesc de ele, doar am consemnat pentru posteritate. La capitolul efecte colaterale 🙂

Hai că vă las cu pozele.

Și ne-om vedea cu bine mâine, în ziua cea mai rea:

Ziua 7 –  Duminică 5 august 2018 

 • Mic dejun: 1 ceașcă de ceai fără zahăr.
 • Masa de prânz: numai apă.
 • Cină: 200 g de miel gătit la cuptor și 1 măr.

Greutate dimineața: 90.2 kg  – 4.8 kg

Greutate seara: 91 kg

Activitate fizică:  4400 pași și doar vreo 5 km bicicletă

A trecut și ziua cea mai grea. Mult subcalorică, o singură masă, să spunem maxim 500 calorii, carnea vreo 400 și poate 70-100 calorii mărul. Dar s-au mai topit după ziua de ieri încă 500 de grame, sunt la -4,8 kg în 6 zile de dietă. Nu știu dacă chiar merită, nu a fost o zi ușor de suportat, dar trebuie cumva să merg până la capăt. Voi face atunci adunări și scăderi, îmi tai unghiile de la picioare, dau cu piatra ponce și fac poză cu cântarul, poate postez și graficul cu greutatea mea pe mai mult de 10 ani. Se vede că sunt maniac cu statisticile,  am notat în fiecare zi, an de an,  exact ca și aici, meniu, greutate și efort fizic. Apropo, dacă tai unghiile, părul, îmi rad barba, va fi și cântarul mai prietenos cu mine? 🙂

Cum cu meniul este simplu, aș vrea să vă vorbesc astăzi despre postul intermitent. Veți vedea imediat de ce.

Cum funcționează postul intermitent?
Pentru a înțelege cum postul intermitent duce la pierderea de grăsimi trebuie mai întâi să înțelegem diferența dintre starea de hrănire și starea de repaus.

Corpul tău este în starea de hrănire când digeră și absoarbe alimente. De obicei, starea de hrănire începe când începi să mânânci și durează trei până la cinci ore pe măsură ce corpul  digeră și absoarbe alimentele pe care tocmai le-ai mâncat. Când sunteți în starea de hrănire, este imposibil pentru corpul tău să ardă grăsimi, deoarece nivelul de insulină este ridicat.

După această perioadă de timp, corpul vostru intră în ceea ce este cunoscut ca faza post-absorbție. Durează de la 8 până la 12 ore de la ultima masă, după care intri în faza  de repaus. Doar aici corpul tău începe să ardă grăsimile, deoarece nivelul de insulină este scăzut. Când ești în starea de repaus, corpul tău poate arde grăsimi care au fost inaccesibile în timpul alimentării.

Pentru că nu intrăm în starea de repaus decât la 12 ore după ultima noastră masă, este puțin probabil ca trupurile noastre să se afle prea des în această stare de ardere a grăsimilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți oameni care încearcă postul intermitent vor pierde grăsimi fără a schimba ceea ce mănâncă, cât de mult mănâncă sau cât de des fac exerciții. Postul îți pune corpul într-o stare de ardere a grăsimilor pe care rareori o faci în timpul unui program normal de alimentație.

În concluzie, cele trei faze, hrănire, absorbție și repaus dureaza în jur de 16 ore. Prima masă de azi nu ar trebui să fie la un interval mai scurt de 16 ore de la cina de ieri, deci micul dejun iese din discuție din start. Ar veni cina la să zicem 12:00, iar cina pe la  20:00  în ceasul serii.

Am observat fără să-mi spună vreun cercetător că Dieta Daneză se încadreaza și la Intermitent Fasting fără probleme. Cu cina la șase seara și prânzul la 12-șpe ziua,   observăm un interval de 18 ore între mese. Hardcore de-a binelea. Ții dietă și mai faci și post intermitent. Nebunie!

Ca și beneficii, cercetătorii din Guadelupe menționează că subiecții care au ținut post intermitent trăiesc mai mult, mai sănătos, nu au diabet, cancer, comoții cerebrale și nici Audi-uri în curte. Și pot mânca atât cât le poftește inimioara fără să se îngrașe. Puteți citi mai multe pe Google, sunt materiale berechet, pare că funcționează foarte bine. După ce termin dieta voi continua și eu în acest mod.

Cam atât cu vrăjeala, hai să vă spun cum a fost cu cina de astăzi. Nu am cumpărat miel, nu-mi place și are calorii multe. În schimb ador cotletele de berbec. Am cântărit marfa  după ce a fost rumenită pe un grill Tefal: 280 grame. Oasele le-am cântărit după ce le-am ros, aveau 78 de grame, așa că una peste alta m-am încadrat în cantitate. Friptura, gătită cu un pic de mentă verde și piper a fost foarte gustoasă, doar că la ce fomică aveam,  200 de grame nu mi-au ajuns nici pe-o măsea. Dar iarăși spun, am respectat meniul fără a mă abate nici măcar un milimetru, sau o calorie, sau vreo Votka. Doar ce scrie la carte și atât. Mărul l-am mâncat ca garnitură la berbec, nu pe post de desert. Parcă s-au completat satisfăcător.

Uite ce bine arată cotletele,

Azi a continuat starea de oboseală, doar un pic de amețeală la schimbările de altitudine, adică mișcări de jos-sus și o crampă musculară cât eram pe bicicletă în drum spre berbec. Habar n-am dacă simptomele sunt de la dietă sau or fi ale mele de zi cu zi, dar este suportabil. Nimic serios.

Acestea fiind zise, abia aștept să încep săptămâna 2, ar mai fi șase zile de iad, poate că #rezist până la capăt. Vă spun cum a mers mâine în:

Ziua 8 –  Luni 6 august 2018 

 • Mic dejun: 1 ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr.
 • Prânz: 2 ouă fierte, 400 g de spanac fiert și 1 roșie.
 • Cină: 200 g de carne de vită și 150 g de salată verde, cu suc de lămâie și ulei de măsline.

Greutate dimineața: 89.5 kg  – 5.5 kg

Greutate seara: 90.2 kg

Activitate fizică:  8480 pași și 15 km bicicletă

Nu a fost deloc rău, a trecut și ziua opt. Dimineață aveam o pagubă de -5,5 kg după 7 zile de regim. A început să-mi placă, aș putea să mă obișnuiesc. Pe bune???? Glumesc, nu a fost chiar plăcut dar am supraviețuit ca să vă scriu și în această seară.

Să vă spun care este cea mai frustrantă situație pe care o întâlnești când te-ai pus pe  Dieta Daneză. Trebuie să te vezi cu niște prieteni, nu poți să te ascunzi de o invitație la un party. Este nasol tare, vă spun eu. Stai cu apa minerală în față și te uiți cum ceilalți înfulecă fără nici o treabă hălci de carne, ligheane de cartofi prăjiți, kilograme de torturi și prăjituri. Unde mai pui că beau cisterne de vin și butoaie de whisky. Și tu cu apa proaspătă și limpede. Ca să-ți fie mai ușor, e bine să te gândești la reclamele acelea obosite la apa minerală, citez „ Apă pură, îți dă viață” . Da, sigur… dacă pui o picătură la un kil de vin. 🙂

De pildă astăzi am avut o întâlnire la o bodegă din Herăstrău. Mi-am legat bicicleta lângă un Audi galben pai, era parcat pe locul de joacă al copiilor. Pe nisip. Revin, intru în cârciumă, vine chelnerița, o fată cu ochii lui Audrey Hepburn și îmi ia comanda,

 • O apă minerală mică și un ceai Earl Grey fără zahăr, fără nimic.

zice,

 • Dar ce-ai pățit, ești bolnav, cam alb la față, îmi pare rău. Apa să fie la temperatura camerei, nu-i așa?

Ei, ea știa cam ce comand eu de obicei, s-a speriat, așa că am iertat-o și i-am zis să-mi aducă apa cu multă gheață. Așa ca răzbunare,  dar și pentru că apa foarte rece  mai ia din arsurile stomacale cauzate de dietă.

Hai să vă spun despre ziua de astăzi, ar fi și cazul.

Foaie verde de spanac
Fiert sau crud e tot un drac
Mă simt ca o vacă proastă
Rumegând la iarba grasă
Sau ca Popaye marinarul
Cumpărând spanac cu carul.

Meniul se repetă, este identic ca și în prima zi de dietă. Puțin, foarte puțin, din ce în ce mai puțin și din ce în ce mai fad. Spanac decongelat cu ouă fierte la prânz. Ouăle, delicioase însă spanacul în mare parte l-am aruncat. Nu avea nici un gust, am preferat să nu-l termin, nici nu-mi era prea foame. Seara, vițel cu salată, okay, suportabil.
Înainte de cină nu mai aveam energie nici cât să mă trântesc în pat. După cină, organismul a procesat rapid potolul și peste jumătate de oră pedalam spre Herăstrău, eram ca nou.

Cercetătorii astăzi sunt în grevă generală, așa că o lăsăm cu cercetările pe ziua următoare, dar ca observație subliniez că simt ceva în neregulă cu stomacul. Nu e bine, cumva arde, de la gură, limbă, esofag și stomac totul are un soi de gust metalic și arde. Mă gândesc că vine de la toxinele eliminate. Sau acumulate, cine știe? Am stins cu un ceai de gălbenele, coada șoricelului și armurariu. Funcționează, acum este bine.

Sau poate fi de la flora intestinală, în lipsă de carbohidrați și glucide, de fapt în lipsă de orice, își dă duhul. Dar mâine am în iaurt meniu. Sau în meniu, iaurt. Cercetătorii care au scris Dieta Daneză până la urmă s-or fi gândit ei la ceva. Sper…

Imaginile cu minunatul meniu din ziua a 8-a.

 

Visez la iaurtul din:

Ziua 9 –  Marți 7 august 2018 

 • Mic dejun: 1 ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr.
 • Prânz: 250 g de șuncă și 1 cană de iaurt natural.
 • Cină: 250 g de carne de vită și 150 g de salată verde, cu suc de lămâie și ulei de măsline.

Greutate dimineața: 89.3 kg  – 5.7 kg

Greutate seara: 89,9 kg

Activitate fizică:  6978 pași și 12 km bicicletă

Nimic special, v-am spus că m-am obișnuit, azi a fost foarte bine, nu amețeli, nici crampe, parcă nici oboseală atât de accentuată. Dar uite că în ziua a 8-a nu a mai scăzut acul cântarului decât cu 200 de grame. Bine că nu a crescut nu? 5,7 kilograme în minus în exact opt zile de dietă. Nu e rău, nu e rău deloc.

Astăzi aș vrea să vă vorbesc despre motivație. Cercetătorii de la universitatea Harvard din Vaslui, după două luni de studii intensive, au ieșit pe piață cu următorul set de motivații pentru reușita unei diete, pe scurt:

 1. Stabilește obiective reale pentru succesul dietei.
 2. Ia-o încet.
 3. Așteaptă-te la inversări de direcție. (adică kg. în plus)
 4. Nu fii un perfecționist
 5. Să ai alături prieteni, companioni la sport, la restaurant sau chiar la regim.
 6. Fii răbdător.
 7. Acordă-ți recompense, din când în când.
 8. Să ai un plan post dietă, un nou stil de viață, un plan de întreținere.

Nene, nimic de spus, sunt excelente, le știe toată lumea, chiar nu vă plictisesc cu clișee din acestea. Am început și am terminat în eșecuri istorice o grămadă de diete urmând sfaturile de mai sus. Vreau să zic, nimic greșit în a stabili obiective simple și realizabile. O durdulie ar vrea să arate mai bine pe plajă la vară. Ok, se pune fata pe regim, dă jos, o ia spre Neptun și sparge shaormăriile și cârciumile aflate pe raza stațiunii și din vecinătăți. În toamnă va avea șunci mai groase decăt după cozonacii și mielul de paște. Garantat. Cam așa eșuează dietele, din cauza motivației  fără consistență.

Apropo de kebab, treceam astăzi la pas agale prin fața unei șhaormerii din acelea unde taie și spânzură la piramida de pui un arab sadea. În fața dughenei staționa un Audi prăzuliu cu motorul pornit. La volan un tuciuriu umbla la climatizarea bizonă.  Polua ca naiba, Diesel și ăsta, scotea fum de i se așeza arabului pe kebab.  Șoferul mânca o shaormă mare, probabil cu de toate, Frate… m-am uitat la ea cu o poftă de i-a căzut bagabontului shaoarmaua între picioare :):)  Cu sos cu tot. Să mai zici că energiile nu circulă.

Să revin la motivații, acum zece ani, v-am spus, aveam 120 de kg. Nici o problemă de sănătate, mă simțeam perfect. A căzut mama și și-a rupt șoldul. Foarte grăsuță și ea. Au luat-o pe targă. Unul din brancardieri înjura ca la ușa cortului că e prea grea și că i-a rupt spatele. Mama a uitat vorbele de ocară și mai trăit doar doi ani. Ei bine, aceasta a fost motivația mea, SĂ NU AJUNG AȘA! Să nu ajung să depind de ajutor și să se plângă lumea de mine pentru că sunt gras. Am slăbit 30 de kilograme în acei doi ani.

Dar motivația a pălit în intensitate, cumva a rămas în urmă, nu am mai fost atât de atent și aproape 10 kilograme am așezat la loc sub formă de șunci.

Motivația pentru Dieta Daneză de acum nu este deloc diferită, acum aproape o lună am avut întâlnirea de 30 ani de la terminarea liceului. Mi-am văzut profesoara la care țineam atât de mult dusă cu greu pe brațele colegilor. Supraponderală și cu ruptură de șold și ea.  Toți profesorii mâncau și beau pe rupte, toți colegii la fel. Unii  dintre ei  supraponderali.  Platouri nesfârșite de fripturi, slăninuri, mezeluri, cârnăciori, crochete, bulete, casolete și baghete. Și cantități impresionante de alcohol. Nimic de spus, era petrecere mare și lumea se simțea bine.

În acea zi mă dureau spatele și rotulele și aveam zi de post, adică apă minerală, cam ca acum.  Am observat scena cu luciditate, am ajuns acasă și am început planurile pentru schimbarea profundă și de durată  pe care o am în minte. Același obiectiv, aceeași motivație, SĂ NU AJUNG AȘA! Asta este, scurt, restul sunt vorbe.

Aici vroiam să ajung, nu vă apucați de dietă fără un plan motivațional bine stabilit. Altfel procedeul nu va avea succes și în final veți reuși să acumulați mai multe kilograme decăt aveați la începutul regimului.

Despre meniul de astăzi nu sunt multe de spus, exact ca cel din cea de-a doua zi. Iaurtul a fost o minune, aveam mare nevoie de el, cu 0% grăsimi, logic. Șuncă mi-a rămas puțin din cea afumată săptămâna trecuta. Am completat cantitatea cu puțin piept de pui fiert.  A fost un lunch ok. La cină, coșmarul din vițel cu salată. Nici un gust, nici o legătură cu definiția de mâncare gătită. Dar am respectat din nou scriptura, exact ca la carte. Nimic în plus, doar în minus, puțină salată a ajuns la gunoi, nu intra de nici o culoare, cu atât mai puțin de verde.

Imaginile arată mai bine decât realitatea…

În această seară mă simt realmente excelent, a fost o zi mult mai bună, am energie, am mintea limpede, încep să cred că pot termina acest proiect. Ar mai fi doar patru zile.

Dar până atunci să vedem, ce se întâmplă mâine:

Ziua 10 –  Miercuri 8 august 2018 

Mic dejun: 1 ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr și 1 felie de pâine prăjită albă.

Prânz: 2 ouă fierte tare, 100 g de șuncă slabă și salată verde.

Cină: 1 roșie,1 țelină fiartă și 1 fruct (opțiuni: mere, portocale sau pere).

Greutate dimineața: 88.9 kg  – 6.1 kg

Greutate seara: 89,5 kg

Activitate fizică:  4236 pași

Pe scurt, ziua a 10-a a fost cușer. Pe lung, mă cam supără că nu mai funcționează în ritmul pe care îl doream, -6,1 kg în nouă zile de dietă nu e puțin, dar parcă numărul de sute de grame/zi în minus este din ce în ce mai mic. Pe de altă parte este din ce în ce mai ușor de suportat, îmi văd de treaba mea, lumea din jurul meu își vede și ea de pateurile și hot dogii ei, totul merge înainte indiferent de ritmul dietei.

Dar un lucru fun tot vă povestesc astăzi. Seara am fugit la GreenHours să ascultăm o trupă  de muzică irlandeză. Cântece pe care le-am savurat la un pahar de apă minerală, nicidecum la o bere Irish Stout ca la mama ei.

Un tip în maieu și șlapi de plajă, plin de figuri și însoțit de o remorcă ce să zic… cu picioare frumoase, dar cam grasă, s-a așezat la vreo două mese de noi. A început să se fâțâie, să se bâțâie, să se foiască de parcă mâncase o găleată de ardei iuți. Nu s-a liniștit până nu și-a tras masa până în mijlocul aleii. Chelnerul, tip cu stil, nu l-a atenționat ci a ocolit jumătate de grădină ca să vină cu un castron de gheață. Frate… drept în mijlocul potecii, n-ați văzut așa ceva. O iau pe lângă el, fac echilibristică să trec, arunc o privire și ce credeți că văd lângă cele două-trei I-phoane Gold răspândite pe masă? Hai că e la mintea cocoșului, o cheie de Audi.

Trist, dar nu despre asta este vorba. Chestia e că mi-am tras aseară în picioare o pereche de pantofi făcuți la comandă anul trecut. Frumoase încălțări, numai că artizanul ori a lucrat prost, ori eu am luat măsurile aiurea, pantofii abia îmi intrau în picioare și mă băteau de aveam niște bătături cât Catedrala Mântuirii Neamului. La întoarcere îi scoteam cu mare greutate, era un calvar. I-am purtat doar de vreo două ori pentru că erau făcuți ca să mă chinuie.

Ei bine, în seara aceasta, după kilometrii buni de mers cu ei, pantofii aproape că îmi ieșeau din picioare. Comozi și ușori, parfum, am bătut cu ei trotuarul de pe Victoriei de ziceai că sunt în teniși. Acasă i-am scos cât ai zice pește. Ce să zic? Nu mă așteptam să mi se micșoreze picioarele cu peste o jumătate de număr. Domnul artizan lucrase bine, eu eram de vină, aveam picioarele umflate  pentru că mă îngrășasem ca un pork. În mod sigur dieta a reglat absorbția și retenția apei din organism. Și din laba piciorului.  Fun, v-am spus.

Meniul de azi l-am mai întâlnit miercurea trecută.  La prânz ouă și „șuncă” din piept de pui, adică piept fiert și salată. Ok, fără gust dar a mers. Seara, din țelină am ciugulit cam jumătate, a fost  nasoală. Noroc cu roșia, fresh din grădină, suculentă și bună. La desert o jumătate de măr și la fel de portocală, deliciul zilei.

Ideea e că acum mi se pare prea mult, nu-mi mai este foame și cantitățile din meniu sunt cumva prea mari. Dar am continuat cu cisternele de apă și cu ceaiul de senna și crușin. Timpul a trecut și ar mai fi de suportat doar trei zile de dietă. Nu credeam să ajung până aici, dar undeva se întrezărește luminița de la capătul tunelului, adică ziua a 14-a, cea în care o să  las naibii regulile și o să mănânc ceva lichid și bun. Cred că o ciorbă bună și fierbinte. Și multă. Cu ardei iute și smântână.

Iată și imaginile.

 

Ciao!  Mâine va fi:

Ziua 11 –  Joi 9 august 2018 

 • Mic dejun: 1 ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr și 1 felie de pâine prăjită.
 • Prânz: 1 cană de iaurt natural și 200 ml de suc de portocale.
 • Cină: 1 ou fiert tare, 1 morcov ras și 250 g de brânză.

Greutate dimineața: 88.3 kg  – 6.7 kg

Greutate seara: 90 kg

Activitate fizică:  4557 pași

Azi a fost  greu cam până pe la prânz. Dimineața nu am avut nici o energie, nici un chef de nimic. Am plecat la cumpărături și mă târâiam cu dificultate prin magazin ca o fantomă sleită. M-am așezat pe niște trepte, să-mi recapăt puterile. Ca un moș.

Nu vă mai spun că era să dea peste mine un Audi gri șobolan. A ratat la mustață. De slab și fantomă ce eram, nici nu m-a văzut 🙂 zbaaang, a trecut de mine de parcă nici nu existam. La volan un nene care-și scotea ceva cleios din piramida nazală.

Cercetătorii de la Academia de Subnutriție din Ghana spuneau că Dieta Daneză asigură o pierdere în greutate de la 13 la 20 de kilograme. Oricum, minimum zece.

Fals, nici vorbă de așa ceva, fake news. Eu aș mai avea doar două zile de regim și  am dat jos doar aproape 7 kg până în această seară. Speram să scap măcar de cele zece menționate  la „minimum”. V-am spus, nu am mâncat nici măcar o măslină în plus față de meniul draconic la care m-am supus. Pe onoarea mea! N-am văzut o țuică de aproape două săptămâni. Și nici nu am stat doar pe sofa cu telecomanda în mână, am făcut un pic de sport, activitățile zilnice, plimbări, muncă, din toate. Uite, -6,7 kg ar fi o socoteală cam subțire, dar îmi place cum mă simt, cum traiesc, respir, mă mișc, cu toate vizibil mai ușor decât înainte. Chestia asta  îmi spune  să trag tare și în ultimele două zile, să duc tortura până la capăt.

Cu meniul zilei a fost floare la ureche. Prânzul excelent, ce combinație grozavă, suc de portocale cu iaurt.  Puteau să fie la fel de bine și amestecate, tot la fel de delicioase ar fi fost. Seara morcov întreg, proaspăt și crocant, bun, chiar bun. Brânza de vaci am dres-o cu puțin iaurt, ambele cu 0 % grăsimi. Tot în limita celor 250 de grame. Oul la desert. O cină foarte bună și sățioasă. Nu-mi e pic de foame. Vedeți mai jos imaginile :

Ajung eu și la miting mâine dar mai întâi plec la pescuit. Vreau șă prind în cârlig unicul fel de mâncare de la prânzul din:

Ziua 12 – Vineri 10 august 2018 

 • Mic dejun: 1 morcov ras.
 • Prânz: 200 g de pește fiert,gătit cu unt și stropit cu suc de lămâie.
 • Cină: 250 g de carne de vită cu piure de țelină.

Greutate dimineața: 88.1 kg  – 6.9 kg

Greutate seara: 88.8 kg

Activitate fizică:  9011 pași și 16 km bicicletă

Am ajuns și la miting și la fishing. La miting am înjurat guvernul, la pescuit m-au înjurat peștii. La miting am observat poporul. Din diaspora sau locali, grași, foarte mulți grași și grase.  La pescuit peștii au fost prea slabi, era mai bine să fie invers.

Toate bune și frumoase, numai că uite, se vede cu ochiul liber că organismul s-a obișnuit cu această dietă diavolească. Poate că ține la kilogramele lui, sau poate că se pune contra planurilor mele doar așa de-al dracului. Mugur vs Mugur, care o învinge până la urmă?

Cu chiu cu vai am mai pierdut doar 200 de grame după cea de-a 11-a zi. Nu am simțit aproape deloc senzația de foame acută pe care o aveam în primele zile. Doar persistă starea de sete, cred că am băut peste 4 litri și tot mi-e sete. Și ceva amețeli, nimic serios, sunt obișnuit.

Am sărit peste micul dejun. Nu-mi ardea să ronțăi morcov la 7 dimineața, pe bune ar fi fost sinistru. La prânz cele 200 de grame de pește fiert la abur au fost fantastice. Caras și roșioară, dulce și proaspăt. Aproape un deliciu.  La cină am renunțat la țelină, v-am explicat, nu-mi mai este deloc foame. Dacă în loc de piure de țelină aveam unul de cartofi, pisați bine cu unt, sare și smântână, mă băgam.  Dar țelină? Câh… doar friptura.

Mâine ar fi ultima, chiar ultima zi de dietă și am început deja să mă gândesc la masa de duminică. N-aș avea o poftă nebună de mititei sau fripturi, nici de pizza sau cataif, cred că va fi o oală bună cu borș de văcuță, dres bine cu smântână, sau o ciorbă de burtă cu o tonă de oțet.  Cu pâine! Dixi. Regimul acesta m-a lăsat cu o deficiență de alimente gătite, sosuri, lichide. Vă dați seama că 12 zile au fost în meniu numai uscături. Cred că o iau pe țuică dis de dimineață!

Dar sunt aici, e bine, respir normal, scriu, ascult muzică, mă simt purificat și ușor. Mă rog… ceva mai ușor 🙂 Incredibil, sunt aproape de finish.

Mâine ultima zi, cina este cea mai mișto:

Ziua 13 – Sâmbătă 11 august 2018 

 • Mic dejun: 1 ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr și 1 felie de pâine prăjită.
 • Prânz: 2 ouă fierte tare și 1 morcov ras.
 • Cină: nimic.

Greutate dimineața: 87.7 kg  – 7.3 kg

Greutate seara: 88.5 kg

Activitate fizică:  9085 pași

A trecut și ultima zi, fuck it! Treisprezece zile întregi în care mi-am concentrat energiile în terminarea acestei diete. Tărziu în seară m-am întors de la miting fără nici un strop de combustibil, abia am condus până acasă. A fost o seară foarte grea. Două ouă și un morcov pentru toată ziua, la gabaritul meu a fost praf în ochi. Pe bune. Mă simt exact ca un Audi care rămâne pe autostradă cu rezervorul gol. Proprietarul îți oferă un ghiul de aur pentru câțiva zeci de lei ca să pună benzină. Afacere nu? Nu! Țeapă. Ghiulul e din bronz, face cam doi lei,  iar proprietarul e de obicei un țigan țepar.

Astăzi voi fi pe scurt, vorbim mai mult mâine odată cu rezultatele finale. Un morcov amărât și două ouă. Bullshit, ce-ați vrea să spun, că a fost bun, îndestulător, gourmet? A fost ca naiba, mai rău ca bugetul României. Subțire și pe creștere negativă. La cină, apă de izvor, proaspătă, rece, nemaipomenită. O urăsc!

Cercetătorii de la Institutul Danez din Tecuci afirmă că după această dietă poți să te îndopi doi ani fără să te mai îngrași. Datorită restartării metabolismului, dispare efectul de yo-yo care de obicei vine după terminarea oricărui regim mai strict. Dar ce este metabolismul, un PC căruia îi dai restart dacă nu mai funcționează? Mă îndoiesc, dar rămâne de văzut. Nu mi-au plăcut ultimele zile, ritmul în care am topit ultimele kilograme arată că organismul s-a adaptat la lipsa alimentelor. Vom vedea cum se adaptează la perioada de după regim, oricum ne auzim mâine dimineață cu rezultatul final, observațiile și planurile post-Dieta Daneză.

 

Rezultate finale Duminică 12 august 2018 

Greutate la începutul dietei – Luni 30 iulie 2018: 95 kg 

Greutate la finalul dietei – Duminică 12 august 2018: 87,7 kg – 7.3 kg

Atât a fost, ce pot să spun, pentru mine care sunt un mâncău și băutor de carieră, un gurmand notoriu, bețiv și alcoholist 🙂 , a fost o imensă provocare în a ține tortura aceasta de Dietă Daneză. În cele 13 zile, da capo al coda, nu am mâncat absolut nimic în plus față de ceea ce propunea meniul dietei. Ba mai degrabă în minus, în unele zile am micșorat cantitățile, sau am sărit cu totul peste anumite alimente. Rețineți că nu am pus alcohool în gură, nici sucuri, nici gumă de mestecat, Tic-Tac ori bombonele sau ciocolățele. Absolut nimic în plus.

Una peste alta a fost fun, dar am avut și momente dificile. De câteva ori am ieșit cu prietenii la cârciumă, am băut doar apă, timp în care ei petreceau așa cum se petrece. Cu voință treci și peste asta.

Alteori abia am avut energie să ajung în pat, să dorm și să trec în ziua următoare. Dar uite că acest regim se poate ține, haideți să vedem rezultatele:

În ultima zi, deși nu am avut în farfurie decât două ouă și un morcov, nu am înregistrat nici măcar 100 de grame în minus. Așa că rezultatul final al celor 13 zile de dietă este -7,3 kilograme. Eu sunt mulțumit, o pierdere  de ceva mai mult de o jumătate de kg/zi nici nu e rea. 

Am promis poze la finalul dietei, iată-le:

Nu sunt eu în măsură să spun dacă e de bine sau de rău, dar una peste alta mă simt mai ușor, mă mișc ceva mai bine, ar trebui ca în câteva zile să revină și energia, odată cu adăugarea carbohidraților  în alimentație.

Iată și graficul de care vă spuneam, este pe 10 ani, cu greutatea notată în fiecare zi:

Untitled-2

Sus sunt trecuți anii, în stânga kilogramele. În dreapta, cu linie roșie este perioada în care am ținut Dieta Daneză. Se observă stress-ul la care este supus organismul în cele 13 zile. În doar două săptămâni, corpul pierde kilogramele pe care normal ar fi să le piardă într-o jumătate de an de dietă normală la cap. Nu cred că este deloc sănătos și nici nu am convingerea că rezultatele bune se vor păstra odată cu trecerea la o alimentație normală, să zicem de 2000 calorii/ zi. Cred că într-o săptămână kilogramele s-ar pune la loc. De aceea voi încerca să continui cu o perioadă de acomodare, tot sub-calorică, eventual acel intermitent fasting de care aminteam mai sus. Voi reveni cu informații, să spunem peste o lună.

Ceea ce am observat este că în primele zile kilogramele s-au risipit mult mai bine decât spre finalul curei. De fapt în primele 5 zile am pierdut 4,3 Kg în timp ce în ultimele 5 doar vreo două kilograme. Dar mă așteptam la asta. Surpriza a fost că spre final dieta a fost mult mai ușor de ținut. Senzația de foame a fost foarte suportabilă, uneori deloc supărătoare.

Efecte adverse, le-am enumerat mai sus, doar sintetizez: Dureri de ficat, dureri de stomac, gust amar în gură, gât uscat și iritat în permanență, constipație destul de puternică, amețeli și lipsă de energie. Dureri și crampe musculare la efort fizic prelungit. Și nu în cele din urmă, cred că ați observat o scădere până la dispariția totală a gradului de umor pe care l-am inserat printre rânduri. Dieta asta a fost foarte dificil de ținut, era normal să se termine într-o totală și tristă lipsă de umor. Mă refac repede…

La efecte benefice nu ar fi multe de înșirat, în primul rând numărul de kilograme date jos. Nu sunt foarte mulțumit, dar asta este. Organismul este capabil să se adapteze la orice situație, iar dacă dieta mai continua încă 13 zile în mod sigur mare brânză nu mai făceam. Ar mai fi de spus că am început să simt sarea pe care alimentele o conțin în mod natural. Probabil că nu voi mai adăuga sare în mâncare decât foarte rar și foarte puțin.  Și că am început să dorm ceva mai bine, nu la cantitatea totală de somn, doar la somnul profund am câștigat ceva ore în plus. Ceea ce este foarte bine!

La final vreau să-i mulțumesc iubitei mele Danette și fiului meu Vlad pentru tot suportul pe care mi l-au acordat pe tot parcursul acestei nebunii. Fără ei nici vorbă să fi ajuns aici, cred că nici nu mă apucam. Și vouă celor care ați citit până la final, fiți tare, fiți slabi și dacă aveți tupeul să țineți Dieta Daneză, veniți aici cu comentarii, impresii, rezultate, poate pot să vă ajut.

Ne mai vedem peste o lună cu rezultatele post dietă.

Auguri,

 

Advertisement