Colinde? Muzica lui Satie este destul de ciudată, ar putea fi la fel de bine ascultată în loc de colindele tradiționale de Crăciun. Sau ca muzică pentru meditație, introspecție, înmormântare sau nuntă. Sau de adormit copilașii. Poți să pui muzica lui Satie atunci când ești melancolic, vei fi și mai melancolic. Sau dacă ești într-o depresie și nu-ți este prăpastia destul de adâncă. Sau dacă iubești și vrei să iubești mai mult. Așa că merge și de Crăciun, cum să nu meargă.

Am mai lurat la album, sunt 9 lucrări gata înregistrate și masterizate, Je te veux, 3 gnossienne și 3 gymnopedii. La gymnopedia nr.3 am lucrat și la o variantă orchestrată de Claude Debussy. Pe la finalul anului 1896 popularitatea și situația financiară ale lui Satie erau la pământ, Debussy însă era pe val și a vrut să atragă din nou atenția publicului asupra lucrărilor prietenului său. Am găsit partitura pentru orchestră și am folosit instrumentele așa cum le-a aranjat Debussy, oboi, flaut, corn francez acordat în fa, 3 partide de viori, la fel de viole, violoncei și contrabași pizzicato.

În anul 1889, fiind în vizită la expoziția mondială de la Paris, Satie a fost puternic influențat de melodiile unei trupe de folclor românesc. A scris apoi cele 3 gnossienne. Mult mai târziu, în 1937 Maria Tănase electriza publicul cu blestemul „Cine iubește și lasă”. Și mult, mult mai târziu, în 2017, mai exact luna trecută când am înregistrat Gnossienna nr.1, am simțit că undeva există o legătură între cele două melodii. Așa a ieșit 1ere Gnossienne feat. Maria Tănase. Oricum gnossiennele sună foarte românește, originea lor este foarte clară mai ales la prima și la ultima.

Albumul nu este complet, aș mai avea de lucru la încă trei sau patru lucrări, dar este Crăciunul, muzica trebuie să răsune în casele noastre, sper să vă placă!

 

Crăciun Fericit!

Enjoy…

Coduri cadou pentru download la calitate high definition.(Flac, Mp3, Wav).

pveg-5xyu
8b6n-3pbq
2d3x-hnsz
v4ku-3tbh
7ena-h74v
xrd8-vev8
qm4y-g3t2
9bp3-uxuh
3xfl-vqav
wqah-6tr8
e8fj-ynhn
8uwr-bjqe
2wja-w6g3
apgb-hyn4
umj5-xv5l
xggf-v82e
4kux-grxu
qn5j-uljp
fw88-ej82