Și cum începusem eu să studiez preludiul nr.21 tot de Frédéric François Chopin, deschid ochii mai mari și observ pe mai sus pe aceeași pagină cele doar patru portative ale preludiului 20. Judec eu,  ce-o mai fi și cu preludiul ăsta scurt, păi dacă tot intră pe o jumătate de pagină, hai să-l cânt, o fi ușor…

L-am cântat, mi-a plăcut foarte mult, îl auzisem într-o mie de interpretări. Totuși parcă mi s-a părut prea scurt, ca orice lucru superb, ține prea puțin. Nu te poți sătura de armoniile magice înghesuite de Chopin în doar treisprezece măsuri.

Așa că m-am apucat de treabă și am compus 3 variațiuni aranjate pe tema preludiului. Ulterior am citit pe wiki că la fel ca mine au simțit Ferruccio Busoni și Sergei Rachmaninoff. Au compus variațiuni în baza preludiului 20. Pe cele ale lui Rachmaninoff le-am ascultat, minunate, dar rusul a compus 22 de variațiuni, că doar el era Rachmaninoff.

Eu am încercat doar trei, prima este doar cu voci, a doua este doar puțin mai jazzy iar a treia este la fel ca prima dar un pic mai altfel…

Poate că Chopin mi-ar sparge pianul în cap de supărare, n-ar fi de mirare, dar nu am cântat la pian, doar m-am distrat puțin cu o tonă de sintetizatoare și samplere.

 

Enjoy!

Preludiul 20

Var.1 – Church

Var.1 – Jazzy

Var.3 – …