Eram puștan în clasa a 8-a cand am vizitat biseria Sf. Thomas din Leipzig, anii 1980 ai Germaniei comuniste erau ceva mai blânzi decât anii noștri lungi și grei din România.

Am auzit sunetele orgii încă de afară, îmi amintesc că priveam la statuia lui Bach din fața bisericii când primele note au ajuns la mine. Am intrat, suna fabulos, organistul cânta o serie de preludii și fugi din lucrările lui Bach pentru orgă. A fost o experiență atât de intensă încât mă întrebam cum ar fi sunat instrumentul chiar în mâinile compozitorului. Oricum m-am simțit mult mai aproape de muzică, mult mai aproape de Dumnezeu. Nu mi-L închipui pe Dumnezeu ascultând Hip-hop sau manele. O fugă sau o cantată de Bach cred că s-ar potrivi mai bine acolo în Rai.

Bach se pare că nu a cântat la Sf. Thomas, prima orgă bună a bisericii a fost construită în 1889, însă a cântat la biserica Pauliner unde muzicianul a supravegheat personal construirea orgii. Din păcate comuniștii au dinamitat biserica în 1968.

Mi-l imaginez pe Bach fugărit de capriciile nevestei, refugiat în puterea nopții   singur în biserică, așezat liniștit în fața clapelor. Magnific.

Recunosc, este un vis care mă urmărește încă din acea zi, probabil că nu o să am ocazia să cânt la o orgă adevărată de biserică. Mai ales că în visul meu ar fi musai să fiu singur cuc și cât mai adânc în noapte. O am totuși pe lista cu lucruri pe care trebuie să le fac.

Dar până atunci… am înregistrat un Preludiu cu Fuga lui, numărul 6 în re minor, sunt din seria Clavecinul bine temperat, cântate la pian cu foarte, dar foarte puțină pedală de sustain. Aproape deloc, promit 🙂

Enjoy!

Video:

sau doar Audio: