Energie solară cu 200 RON „Do It Yourself” în grădină, science fiction sau am luat-o razna pe arătură? Nici una, nici alta, dacă vrei se poate…
Fructe, plante medicinale, legume, tot soiul de bunătăți. Multe le culegem din locuri izolate minunate, altele le recoltăm din grădină, mere, pere, prune, gutui, caise, mușețel, salvie, coada calului, ciuperci, de toate. Dar cum să le păstrăm în așa fel încât să își păstreze calitățile nutritive un timp cât mai îndelungat?
Le uscăm, ok, pare simplu dar nu este deloc așa, sunt probleme, bate vântul, apare mucegaiul, am aruncat kilograme de plante pentru că nu s-au uscat cum trebuie.
Așa că după obiceiul meu ciudat cu ce visez noaptea să pun în practică a 2-a zi, am plecat la Leroy Merlin după materiale și rezultatul îl veți vedea mai jos, primul nostru proiect solar, funcționează, are o eficiență extraordinară, consumuri zero, poluare de asemenea zero.
Materiale pentru uscător:
4 scânduri de pin la 3 metri cu lățimea de 110 mm pentru corp
12 rigle 24×15 la 2 metri pentru suport la tăvițe și consolidat
jaluzea de bambus natur pentru tăvițe, e eco, ieftin, arată senzațional și nu este toxic
4 rotile pentru a putea fi îndreptat către soare în mod constant
policarbonat transparent pentru ușă și partea superioară
Aracet, cuie, 2 balamale, folie de aluminiu ceva mai groasă.
Bormașină, șlefuitoare, fierăstrău pendular, ruletă, creion, șurubelniță, etc, etc, etc…
Costuri:
Toate materialele au costat 100 RON, policarbonatul și rotilele le aveam prin garaj.
Așa cum se vede în imagini, am construit corpul uscătorului din lemn natur de pin, încleiat foarte bine cu aracet și cuie, nu am folosit vopsea sau lac la interior. Am izolat gurile de aer cu plasă de țânțari pentru a nu intra insecte în interior.
Pentru un randament superior am lipit cu aracet folie de aluminiu pentru reflexie.
Tăvițele pentru alimente sunt din cadru de lemn pe care am capsat bambus dintr-o jaluzea de 180×60.
Materiale pentru captatorul solar:
Scândură din lemn de pin pentru cadru.
Tub din extensibil din aluminiu de 10 cm
Vopsea spray rezistentă la temperatură, 650 gr celsius.
Policarbonat, folie de aluminiu, cuie, aracet, capse, etc…
Costuri:
Materialele au costat apx. 100 RON
Energia solara nu este atât de S.F. așa cum ar părea, nu a fost atât de complicat, necesită doar un pic de curaj, un pic mai greu a fost cu unghiul oblic necesar conectării la corpul uscătorului. Captatorul este demontabil pentru a facilita depozitarea peste iarnă.
Am construit un cadru din lemn, podeaua din MDF de 4 mm, totul acoperit pentru reflexie cu folie de aluminiu. Cele 4 tuburi oferă o suprafață generoasă pentru încălzirea aerului, unghiul oblic asigurând o circulație naturală fără a fi nevoie de ventilatoare și conexiuni electrice.
La îmbinarea cu corpul principal am folosit pentru etanșare garnituri autoadezive din cauciuc. Circulația aerului este filtrată cu plasă de țânțari.
Concluzii:
Este funcțional, temperatura în interior a depășit 60 grade, mai mult decât avea maxim admis termometrul pe care l-am folosit. Nu consumă absolut nimic, nu poluează fonic sau chimic.
Un experiment fantastic, a costat undeva pe la 200 RON, e adevărat că din materiale am mai scos și din garaj. Am muncit împreună cu Danette aproape trei zile, adică ceva mai bine de 30 ore de muncă, dar rezultatul îl puteți vedea în imaginile și clipul de mai jos.
Aparatul este afară, sunt nori dar în interior sunt ceva mai bine de 50 de grade celsius, l-am încărcat cu cireșe, căpșuni, caise, piersici și cu două tăvițe cu felii din cartofi dulci pentru chips-uri la meciul de miercuri.
March 6, 2021 at 7:25 pm
Foarte interesant si util ! Apreciez orice idee de genul acesta ! Succes in continuare ! Spune-mi te rog, de ce policarbonat si nu geam tras simplu !? multumesc
LikeLike
April 2, 2021 at 11:26 am
Salut, oare poti oferi mai multe detalii despre cum au fost unite cele 2 cutii? Multumesc!
LikeLike