DSC02493

Versuri alcaline

 

Ananas măr și lămâie m-am uscat ca o momâie
Detoxifiere dură, n-am băgat nimic în gură
Țin dieta alcalină, vreau să-arăt ca o felină
Mă simt ca un îngeraș, ca un fulg de nea gingaș
Sunt mai slab și mai ușor, deschid aripa și zbor
De sus de pe-acoperiș sar într-un picaj pieziș
Sinucidere din foame că mi s-a acrit de poame
Sau de post, de apa plată și de-a fructelor salată
Un regat pot să donez pe un schnitzel vienez
Pe desktop am ca fundal un cotlet artizanal
Iconițe bine coapte rumenite doar pe-o parte
Mouse-ul e eviscerat, în mașina de tocat
Îl prăjesc în sos de vin, o să fie mult mai fin
Foldere bine glasate cu caise confiate
Tiramisu pe hard disc, dulce de băgat în plisc.

 

Cuvinte alcaline

 

Citind pe whatsapp postarea unei bune prietene, de bunăvoie și nesilit de nimeni am trecut în ultimele trei zile printr-o dietă de detoxifiere, de fel destul de drastică dar altfel foarte simplă, ananas, grapefruit, lămâie, măr, completate cu apă plată sau ceai. Nimic rău în asta, la final de foame am pus de-o poezie și am tras o linie în acest articol, schimbănd macazul de la direcția artistică la cea a pragmatismului din statisticile care fac referire la plusuri și minusuri.

Păi dacă începem cu capitolul plusuri, putem să adăugăm un plus considerabil de bani în portofel, fructele nu costă mai nimic, dacă punem în balanță costurile unei diete normale aferente unui număr de trei zile, adică o fripturică, puțin somon, orez, paste etc,  condimentate din plin cu alcool accizat cu nesimțire prin bunăvoința UE, vom vedea că dieta alcalină este mai prietenoasă cu bugetul, putem rămâne cu căteva milioane în plus pe care să le așezăm meticulos în spațiul rămas gol din compartimentul de carne al congelatorului, acolo unde nu-i caută bandiții.  Unde mai pui că dacă ești un chitros dedicat și aduni la consumul de gaze necesar gătitului pe cel al apei risipite la spălatul unor tone de farfurii, ori a unui jackpot consistent care ar veni din evitarea unui transplant de ficat sau din extirparea unei mici tumori cu care abia te obișnuisei și de care ar putea să-ți pară rău că scapi, suma s-ar mări considerabil la câteva zeci de mii de dolari. Asta dacă te ții de dietă à la longue.
Trecând peste discuțiile meschine pe marginea banilor putem trece la câștigurile pe plan biologic, unde ne aruncăm cu capul înainte în mecanicile complicate ale fluidelor și  țevilor,  aici constatăm din prima zi o echilibrare a ph-ului din instalație dar și primele pierderi,  grăsime de pe inimă, talie sau ficat ori de kilograme când te urci pe cântar. În mod sigur tot un minus se va înregistra sub forma  toxinelor antice așezate pe tunelurile întunecate ale colonului sau ca și colesterol ticălos acumulat pe pereții arterelor. Mai mult, ca bonus vine o scădere a glicemiei și a nivelului de insulină, o mică pauză pentru pancreasul acela terorizat cu dulciuri care de care mai scumpe, sofisticate sau mai rafinate. Tot la minusuri aș nota ca și exemplu pe cel de mercur din bateriile cu care se alimentează dușmanii noștri, canaliile de cântare cu analiză corporală, alea care ne bântuie diminețile cu cifrele lor umflate, sau diminuarea emisiilor de CO2 care provin din creșterea vacilor în Argentina, dacă nu mai punem hălci de carne pe grătar vom avea poate o planetă ceva mai curată, câțiva gaucho intrați în șomaj dar veseli și sănătoși, fără să le afecteze în vreun fel look-ul macho de latino. De asemenea ar putea rămâne fără un job călduț hoarde întregi de chirurgi, cardiologi, endocrinologi și alți colegi de-ai lor cu terminație în ogi, dar asta aș trece-o la capitolul plusuri deși s-ar putea ca respectivii stimabili domni să nu fie de acord. Mai zic odata,  asta dacă te ții de dietă à la longue și o percepi ca pe un dar divin și nu ca pe o pedeapsă.

Un mare plus ar fi în a termina dieta cu un gând puternic și reconfortant, acela că ești un învingător, la final vei avea o senzație mângâietoare de liniște și pace, dacă în prima zi visai antricoate cu cartofi prăjiți și munți de prăjituri, după cele trei zile vei medita că lumea va fi mult mai frumoasă și elegantă cu mai puține kebab-uri cu de toate, whisky-uri cu Red Bull, maioneze emulsionate light, ori pui la cuptor umplut cu hormoni. Și nu în ultimul rând cu coșuri mai goale dar mai natural colorate la supermarket, ceva mai puține pe față și cu  biruri mai subțiri plătite către stat, acelea pe zahăr, sucuri, fast-food-uri sau alcool.

Și dacă chestiile de mai sus nu ți se par a fi convingătoare, ar trebui să fii mulțumit măcar că după trei zile de foame vei fi mai energetic, în posesia unui ten mai proaspăt și cu o respirație care miroase a esențe de citrice nu a canal. Așa că faceți foamea și deveniți mai alcalini prieteni, uneori mai puțin înseamnă mai mult!

Auguri