„Foaie verde de banan, dau cu șmirghelul pe pian…”

Dacă ieri am adunat din gunoi și ultima bucată de șmirghel folosit  ca să termin de dat jos negreala de pe corpul pianului, astăzi am dat fuga la magazin și am golit raftul de produse abrazive, vreo 5 metri de 180, tot așa de 120, câteva zeci de foi de 240, 500, 800, 1500… Frate, ce ai de gând cu ăla de 1500, dai pe lemn cu el? Chiar pe lemn nu, dar planul meu a evoluat de la pensulă la pistolul de vopsit, așa că un smirghel fin nu strică la mătuirea grundului și a vopselei.

Am mai săltat de la supermarket o grindă de 8/8 ca să completez picioarele după ce le scap de roțile de căruț, o freză de 30mm ca să dau o gaură destul de sănătoasă pentru un diblu capabil să țină 100 kg, cam atât vine pe fiecare picior. Și o coadă de lopată. Ce????? Ce poți face cu o coada de lopată la un pian vienez? Simplu, 3 dibluri de 5 cm lungime pe 3 cm diametru, ele vor intra intre cele doua părți ale picioarelor. Se vede în poze…

Listă ziua a 4-a

  • Reconstituit colțul dreapta, am adăugat o bucată de lemn de stejar, lipita cu aracet. Chituit ulteriot. Colțul stânga, mai bun, a avut nevoie doar de chit.
  • Tăiat și reproiectat picioarele, am lungit cu 5 cm piciorul spate care era maltratat de către foștii proprietari, am calculat și o înalțime mai mică a pianului, pentru a avea pedalele mai comod. Am adăugat grindă din lemn de pin de 8/8, cu diblu central de 30mm. Chituit, șmirgheluit cu 120/180/240.
  • Șmirgheluit, chituit capacul de la clape, am lustruit cu șmirghel de 500 și cu pasta abraziva brandul, literele erau din alamă. Pentru vopsit am acoperit literele cu autocolant transparent tăiat cu cutter fin la fiecare literă.

Mi s-a acrit de atâta negru.

Pai pianul meu avea pe el o tona de praf de gândac, shellac (sherlac pe la noi) și altă tonă de negru de fum. Mi-a umplut plămânii, mâinile, ochii, urechile și restul de găuri, mi-a nenorocit tot garajul, s-a pus în strat consistent peste toate acareturile pe care le aveam în zonă, Îl urăsc, acum înțeleg de ce o restaurare de anvergura asta costă un sac de bani, rahat, următorul pian pe care o să-l restaurez va fi alb… sau roz… sau bleu… sau nou… NU NEGRU!

 

Ziua 3

Ziua 5